Contoh Surat Permohonan Bantuan

Contoh Surat Permohonan Bantuan kemaskini terbaru. Surat permohonan bantuan adalah jenis surat memohon bantuan samada kewangan,pendidikan,dana perniagaan,rumah dan biasiswa dari sesebuah organisasi,agensi dan individu. Format yang digunakan adalah surat rasmi,perlunya ketelitian didalam susunan tatabahasa yang betul dan menyatakan tujuan utama menulis surat permohonan mengikut format yang ada secara tepat .

Contoh surat rasmi permohonan bantuan pendidikan dibawah adalah contoh bagi permohonan bantuan pendidikan,format ringkas bagi contoh surat rasmi adalah seperti berikut:

Format Surat Rasmi Mohon Bantuan

 • Nama dan alamat pemohon
 • Tarikh
 • Nama dan alamat penerima
 • Tuan/puan
 • Perkara (isu anda)
 • Nyatakan tujuan permohonan anda dirangkap yang pertama
 • Nyatakan secara ringkas tujuan anda memohon bantuan tentang  isu yang berbangkit dan mengapa anda memerlukan bantuan tersebut pada rangkap yang kedua
 • Akhiri rangkap yang terakhir dengan menyatakan betapa pentingnya bantuan tersebut dan bagaimana bantuan itu boleh membantu anda .
 • Nyatakan keihklasan anda dengan pernyataan berterima kasih dan disusuli dengan nama anda.

Muat Turun: surat permohonan bantuan

 

Published by

Razlan

Motivated by self employed inner sense and think positive is my abilities.

41 thoughts on “Contoh Surat Permohonan Bantuan”

  1. alhamdulillah ,terima kasih kerana membantu saya mencari maklumat dengan mudah… tapi saya inginkan lagi surat kiriman rasmi yang lain. cntohnya memohon pinjaman kewangan daripada institusi kewangan untuk memperluas bidang perniagaan yang saya ceburi. saya hrap tjuk ini dpat mmberi anda idea utk mnulisya lgii

 1. sy nak contoh surat mohon sumbangan kewangan bayaran wang yuran belajar perubatan di luar negara .

 2. biasanya surat ni nak hantar kt institusi mana ek????dan klau dah msuk universiti perlu bg sekali dgn surat pengesahan kita belajar ke???satu lagi nanti dia nk masuk duit mcmne??x ltk no akaun ke apa ke???

 3. how to write a letter to school request there scout to support out activity on my praying program in temple.

 4. Assalamualaikum,

  Saya hendak mengubah suai rumah menggunakan buku standard plan. tetapi majlis bandaraya shah alam beritahu rumah saya kena lantik arkitek. saya tidak mampu untuk berbuat demikian. di minta saya membuat surat permohonan dan juga rayuan untuk menggunakan buku Standard Plan.
  Boleh saya minta bantuan dari tuan.
  Terima kasih.

 5. Assalamualaikum. Boleh tunjukkan saya,surat rasmi permohonan pinjaman wang dari syarikat dan pembayaran balik di lakukan melalui potongan gaji.

 6. Boleh tolong tunjukkan contoh surat permohonan bantuan kewangan daripada majikan untuk mengadakan majlis makan malam untuk kakitangan anjuran unit kebajikan kakitangan berserta dengan senarai anggaran kos majlis tersebut. Terima kasih.

 7. Slmt pg…sy ingin mminta bntuan dripda pihak yg sudi dan baik hati…bukan untuk diri sy tetapi untuk ibu dn ayah tiri sy yg berada di srwak.sy tk mmpu utuk mnolong kerana sy hnya mghrapkn pndpatan suami shja…apa yg mmbinggung kn sy smpai skrg rumh ibu dn ayah tiri terlalu daif dn tidk selesa utuk di diami sama skali…tmbhan pula ibu hnya mjual syur utk mnmpung pblnjaan hrian skolh adik2 tiri…mnkala yg lain terpksa brhenti skolh utk bkrja….ayah tiri pula sakit…tdk mmpu utk berkrja…sy tidak mghrapan kn bntuan kewangan yg bnyk utk ibu sy hnya mghrapkn bntuan mmbetul kn rumh ibu dn ayah tiri….mohon jasa baik dr pihak yg berkenan tlonglh menjenguk keluarga ibu sy yg beralamat 3709 skim pnempatan baru taman desa wira jln batu kawa 932500 kuching sarawak…keluarga LANSAM ANAK ABON nama ayah tiri…..sekian terima kasih….

 8. memohon contoh kertaskerja/permohonan sumbangan dana untuk aktiviti sekolah sepanjang tahun tahun

 9. pembuka kata “DUKACITAnya”adalah tidak sesuai… lagi bagus jika terus guna “Saya seperti nama diatas……”

 10. saya ada buat permohonan rumah sewa bawah dbkl….da 2 tahun…saya naik turun untuk dapat kan unit demkian…xp xberhasil pun… baru nie pengawai tersebut ada suruh saya buat surat rayuan …camna yea saya nak buat surat rayuan tu???? boleh tolong x????

 11. macammana saya nak buat rayuan tentang owner tak nak pulang balik deposit yg kita sewa ibilik dia.. kerana kita nak pindah ditempat lain…

 12. saya nak buat rayuan tentang owner tak nak pulang balik deposit yg kita sewa ibilik dia.. kerana kita nak pindah ditempat lain…
  dia suruh kita tinggal sampai dua bulan..

 13. saya memerlukan surat contoh permohonan untuk penggunaan tempat di IKBN bagi menganjurkan kursus veteran di kawasan IKBN

 14. Hye admin.. Saya perlukan contoh surat rasmi untuk mengiringi menteri.. boleh tunjukkan tak.. terima kasih

 15. assalamua’laikum admin.. ada tak contoh surat tuntutan lebihan bayaran kepada pihak MARA? Ini disebabkan saya telah terlebih buat bayaran. Harap admin bleh bg kerjasama, terima kasih 🙂

 16. Ianya mudah kpd sesiapa yg sgt merlukan contoh surat rasmi disini

  Disini sy ingin mncdgkan agar penulis brkenaan di sertakan contoh surat mohon bantuan bulanan bgi ibu tunggal .Tkasih

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.