Nak Tulis Resume Ini Caranya

Himpunan Contoh Resume sejak tahun 2011. Ia percuma dimuat turun untuk panduan. Format ringkas versi microsoft word dan infografik.

Resume merupakan komponen penting yang perlu dititikberatkan. Ianya penting bagi pertimbangan panel dalam pemilihan calon sesuai. Berikut adalah Contoh Resume Bahasa Melayu.

DOWNLOAD: Contoh 01contoh resume

Tips Mula Menulis Resume Untuk Kerja

Untuk panduan menulis resume berdasarkan kelayakan anda rujuk artikel ini Panduan Menulis Resume.

Contoh Resume Sektor Awam

Contoh resume kerja kerajaan dibawah garis pengukur kepada pelengkap resume anda. Seperti berikut :

    1. Pegawai Tadbir
    2. Pembantu Tadbir (Kewangan)

Baca Seterusnya ….

Tips Resume Melalui Email

Majikan menerima permohonan kerja secara bertulis dan tidak formal. Justeru itu lihat secara ringkas tips Bagaimana Menghantar Email Resume Dan Surat Permohonan Kerja .

43 thoughts on “Nak Tulis Resume Ini Caranya”

  1. aku tak reti buat resume ni.
    bila koleh minta resume.
    ternga-nga aku.
    habis tu bagaimana nak
    tolong cari kerja untuk aku.

  2. Salam Razlan,

    Bagus kamu kongsi tips ni. Boleh buat rujukan utk adik2 yg baru nak habis belajar & buat sesiapa yg mahu mohon jawatan dlm sesebuah organisasi.Resume yg lengkap & teratur, boleh menarik minat penemuduga.

  3. time study dulu ada gak blaja format wat resume.tp bila nk cari keje..dok sibuk2 minta tlg dr kwn coz notes2 da ilang..

    thx..

  4. Hendak tulis resume sudah mudah. Isi maklumat didalam JobStreet kemudian ada option untuk automatik tukar kepada format resume

  5. terima kasih bro…bolehlah aku tukar resume yg dah berkarat dalam pc ni…baru lebih menarik perhatian penemuduga…

    terima kasih

  6. mcm mane nak buat resume untuk mendapatkan biasiswa untu jurusan kedoktoran di universiti?

  7. beri contoh resume dalam bahasa english pelajar sekolah menengah untuk mendapatkan biasiswa untuk belajar ke luar negara dalam jurusan kedoktoran.?

  8. herm banyak kegunaan resume ni i pun tengah cari kerja dan sekarang praktikal kat majlis daerah

  9. i’ve tryin to copy paste ur resume but da internet overhere quit slow.need ur favour.can u email da sample of resume for me???really appreacite it

  10. thanks untk resuame ney razlan .. mmg tngah cari .. nk bt resumw ! heheheh 🙂

  11. aku pun x qeti gak, nak hata rezume nak mitak qheja pn ssh, aku donlod lam komputa pn x leh buat, x qeti, nk qheja gena la esok esok ni, wei pak sapadia jadi tokey tu sudi sudi la mbik ku kuma qheja ngan dema. tulong la wei ooooo.

  12. Nice resume..
    Acctually ngh buntu nk buat resume untk khidmat plnggan ni huhuh
    Dah bnyk buat resume just this time nk la buat lain ckit dari yg sblumnya..
    Anything can add me add fb olaff oliff.tq
    Admin..

Comments are closed.