Contoh Resume Pegawai Penerangan

Setiap kali mendapat temuduga kerja khasnya kerajaan,anda pastinya tercari-cari Contoh Resume yang boleh anda jadikan rujukan atau salinan untuk anda sesuaikan dengan biodata diri anda . Selain daripada ingin menampakkan kelainan anda juga inginkan resume anda dilihat sebagai medium yang boleh bercakap bagi anda umumnya.

Definisi tugas seorang pegawai penerangan adalah seperti berikut:

Bertanggungjawab menguruskan sidang akhbar, draf kenyataan akhbar, nota-nota taklimat dan maklumat, pengurusan penerbitan, pameran, laporan tahunan dan bertindak sebagai Pegawai Perhubungan Awam di Kementerian/Jabatan. Bagi Kementerian Kesihatan, tugas-tugasnya ialah bertanggungjawab merancang, melaksana, menyelaras dan menilai program-program pendidikan kesihatan dan menilai penggunaan media dan alat pandang dengar serta bertanggungjawab sepenuhnya ke atas penyelenggaraan bahagian ‘non-print’ Pusat Pendidikan Kesihatan dan Komunikasi termasuk unit bergerak.

Syarat Lantikan :

Ijazah Sarjana Muda dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan : RM1,909.00 ] atau
Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa dengan kepujian yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan : RM2,112.86 ] atau
Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan dengan kepujian yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan;
[ Gaji Permulaan : RM2,112.86 ] atau
Ijazah Sarjana Muda kepujian dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan;
[ Gaji Permulaan : RM2,112.86 ] dan
lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

……[+]……RESUME LENGKAP PEGAWAI PENERANGAN

Sekiranya anda mencari contoh resume bagi jawatan ini,anda boleh rujuk  post ini . Rujuk kemahiran ini untuk diselitkan bersama resume anda. Kemahiran yang diperlukan sebagai seorang pegawai penerangan:

  • Mempunyai daya komunikasi yang baik dan mampu menyampaikan maklumat dengan cekap.
  • Pendengar yang baik serta mempunyai tumpuan perhatian kepada maklumat yang disampaikan oleh pihak yang lain ,dan menjawab dengan penuh beretika tanpa menyampuk dengan tiba-tiba.
  • Mempuyai kemahiran kordinasi yang baik.
  • Bijak mengurus masa sendiri dan orang lain.
  • Daya analisis yang tinggi,menentukan bagaimana sistem ditetapkan dan perubahan ,operasi akan  menentukan kesan yang akan berlaku.

Buku Panduan Lulus Ujian Pegawai Penerangan S41

Published by

Razlan

Motivated by self employed inner sense and think positive is my abilities.

2 thoughts on “Contoh Resume Pegawai Penerangan”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.