Tips Menjawab Peperiksaan Psikometrik

Panduan peperiksaan psikometrik peringkat spa suruhanjaya perkhidmatan awam. Tapisan peperiksaan psikometrik untuk mengenalpasti individu berpotensi yang mampu menggalas tanggungjawab sebagai penjawat awam yang berdedikasi dan cemerlang. Terdapat 3 komponen utama kriteria penilaian dalam ujian psikometrik iaitu:

(penilaian personaliti/kompetensi), ia direkabentuk untuk mengukur trait-trait individu berasaskan keserasian individu terhadap pekerjaan (job-fit), organisasi (organization-fit) serta sifat kerja berpasukan (team-fit).

Tips awal persediaan calon untuk lulus ujian psikometrik adalah latih tubi yang sedia ada. Percaya atau tidak sistem yang menentukan anda lulus atau tidak adalah sistem komputer dimana ia mampu mengesan tingkah laku dan tret personaliti yang ada didalam diri anda.  Berdasarkan hasil ujian psikometrik yang telah anda duduki sistem ini menentu dan membuat penilaian analisis untuk menentukan atau memadankan kesesuaian anda miliki mengikut piawaian yang telah ditetapkan.

Ujian psikometrik adalah satu peringkat sistem dimana pemilihan dibuat disebabkan pemilihan calon yang terlalu ramai dan matlamat utama adalah penyingkiran sejumlah calon yang tidak melepasti tapisan mengikut piawaian yang telah ditetapkan.

Intipati utama ujian psikometrik adalah tret kejujuran yang ada dalam diri calon dalam menyampaikan maklumat dan reaksi terhadap soalan yang ditanyakan. Aspek kebolehpercayaan dan kesahihan maklumat adalah sebahagian asas ujian psikometrik spa.

Calon seharusnya tidak memandang mudah akan ujian psikometrik kerana sistem akan membuat pilihan berdasarkan keputusan merit yang terbaik sahaja untuk layak ke peringkat temuduga. Percaya atau tidak nisbah calon yang akan lulus juga akan ditentukan berdasarkan nisbah kekosongan jawatan meraka yang layak ke temuduga contohnya kekosongan ialah 20, maka bilangan calon yang berjaya dipanggil ke peringkat temu duga adalah 200 orang (1:10) iaitu yang terbaik berdasarkan merit skor semua calon yang menduduki ujian.

Jadi Bagaimana Nak Lulus Ujian Psikometrik

60 peratus calon telah lulus setelah mengambil rujukan dari kami mengikut tunjuk ajar yang mudah dari kami tetapi meraka adalah sebahagian yang benar-benar ingin lulus dan memperoleh kejayaan setelah berusaha dengan bersungguh-sungguh mengikuti sukatan panduan soalan dan teknik rahsia kami. Teknik mudah tapi penuh rahsia kejayaan

  • tip jawab soalan
  • contoh soalan
  • cara jawab soalan supaya tak tersasar
  • perangkap-perangkap PSIKOMETRIK
  • apa yang bakal menggagalkan PSIKOMETRIK anda

 

DAPATKAN 1STCOPY PANDUAN UJIAN PSIKOMETRIK  2022

Published by

Razlan

Motivated by self employed inner sense and think positive is my abilities.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.