Contoh Surat Rasmi Rayuan

Masyarakat hari ini amat memerlukan bantuan untuk membuat rayuan apabila berlakunya situasi seperti kesempitan masa ,wang dan sebagainya. Rayuan dibuat untuk meringankan beban dan membantu meraka didalam apa jua masalah. Pendekatan mudah adalah membuat surat rayuan.

Jenis Surat Rayuan

Permohonan,kerja semula,rayuan rasmi,permohonan rumah,pertukaran kelas tingkatan 4 , ipg ,biasiswa ,pertukaran jururawat ,rayuan ke universiti.

Surat Rayuan biasanya digunakan untuk membuat permohonan buat kali kedua,terdapat beberapa jenis surat rayuan yang kerap digunakan untuk membuat permohonan seperti,rayuan memohon kursus,program,biasiswa dan perkerjaan. Dibawah perenggan ini adalah Contoh Surat Rasmi Rayuan bagi permohonan ke Mrsm. Semoga ia menjadi panduan bagi anda .

 

Rayuan Ke Mrsm

Published by

Razlan

Motivated by self employed inner sense and think positive is my abilities.

235 thoughts on “Contoh Surat Rasmi Rayuan”

          1. salam sir razlan,,blh x u bgi cntoh mcm mna hndak buat surat rsmi mmhon untk mndduki ujian smula

  1. erm , saye nak cari contoh surat rayuan ke sekolah menengah teknik . tapi satu ponn tak jumpe . APTB 🙁
    Camne lahh kan .

  2. salam
    minta tolong post kan surat rasmi pertukaran kursus dari kursus pereka feysen ke catering di sekolah vokalsional boler tak?

    kerjasama dari pihak tuan/puan amat dihargai

    sekian terima kasih

  3. salam alaik..sy nk tnya..ade x cth surat rayuan tawaran…sy ade intrview jQaf,tp xdpt..jd sy nk buat rayuan…ade x?

  4. hye sahabat,, ade x surat rayuan untuk menangguhkan kerja2 membina atas sebab 1. cuaca 2. kuari tutup sempena raye cina…tqvm

  5. Assalamualaikum..
    sy nak mintak tolong,sy kini bertugas di sebuah sektor kerajaan di pantai timur..yg menjadi masalah disini ialah penjawatan saya di sini tiada..atau dlm bahasa disini,’parking sy disini tiada..jd,jika sy ingin memohon untuk cuti atau apa2,sy perlu membuatnya secara manual dgn mengisi borang.sedangkan kakitangan awam kini hanya perlu mengisi permohonan secara online sahaja melalui sistem yg disediakan kerajaan iaitu HRMIS.jd sy berbesar hati sekiranya tuan2 dpt bantu sy untuk tukar ke kuala lumpur..sy ingin membuat surat permohonan pertukaran kepada pihak pengurusan/penjawatan sy di kuala lumpur.harap tuan dpt bantu sy. 🙂

      1. Assalam,
        saya nak minta tolong, saya sudah apply untuk rumah dbkl bln lpas. Tapi kwn saya beritahu kena buat surat sokongan untuk mempercepatkan proses. Encik blh bantu saya..

  6. Hi,, sye sdg mncari cntoh surat rasmi rayuan ttg agar tidak drop salah satu subjek spm.. boleh tlg sye??

  7. Salam encik razlan…
    Boleh bantu saya bagaimana nak buat surat rayuan calon simpanan spp utk diberi peluang lantikan jawatan..segala pertolongan amat saya hargai.

    1. hi nur diyana,
      saya akan update kalau jumpe,setahu saya anda juga boleh hubungi pihak spa sama ada dengan talian atau emel berkenaan permintaan cik tu.

  8. hai razlan.. boleh x tlg sy buat surat rayuan supaya sy dipertimbangkan agar tidak di gantung or di berhentikn kerja… harap pihak syarikat sy dapat memberi peluang kpd sy dan menitik beratkn semula segala pengorbanan sy utk company sy..

  9. saya pelajar politeknik saya akan menjalani latihan industri pada sem depan seperti yang di maklumkan oleh lect saya tetapi ada sedikit masalah dimana jam kredit saya tdk mencukupi untuk menjalani latihan industri boleh saya tahu bagaimana surat untuk membuat rayuan supaya saya dapat pergi ke latihan industri

  10. salam en razlan…
    boleh tlg berikan cntoh surat rayuan untuk pertukaran politeknik x? adk sy dpt poli balik pulau,dalam kos pengaturcaraan tp die keberatan nak pergi mamandangkan dia anak bongsu. jauh dgn family kami di n9..sy da call jabatan pengambilan pelajar kt purtrajaya n pihak mereka inginkan surat rayuan.. tq…

  11. salam…saye tgh confuse bt srat rasmi wakil bayar saman utk mahkamah kpd abg sy.. boleh dpt kn contoh ny x??

  12. Salam…encik razlan, saya ingin membuat rayuan untuk waive bank interest…boleh beri saya contoh surat?

  13. SALAM, BOLEH TAK TOLONG SAYA.SAYA DARI KOLEJ UNIKOP.SAYA INGIN CARI SURAT PERTUKARAN KOLEJ.MOHON BANTU SAYA.TERIMA KASIH

  14. assalamualaikum,
    saya nak minta tolong, ada tak contoh surat rayuan
    blacklist pinjaman mara…
    saya dah cuba cari tapi tak jumpa.
    boleh email kat saya
    terima kasih.

  15. Assalammualaikum…..
    Saya nak minta tolong bagi contoh surat rayuan agar nama saya di tempatkan dlm senarai nama pertama dlm
    calon simpanan SPA

  16. salam…sya ingin tahu ada x contoh format surat rasmi untuk menukar tarikh ujian speaking muet?ini adalah kerana sya bingung sma ada perlu buat dalam BM ke BI? harap ada yang sudi berkongsi.. terima kasih…

  17. salam…nk tnye ade x contoh surat rayuan pertukaran sekolah bg murid…sy ade 4 org adik yg membuat pertukaran sekolah atas sbb pndh rmh…malangnye hanye 2 sj yg dpt tp lg 2 xdpt…jd sy nk bt surat rayuan bg 2org yg xdpt tu supaya mereka bleh bersekolah di sekolah yg sme…

  18. Asslamualaikum…Encik , boleh tak berikan contoh surat rayuan permohonan ke Mekah, ayah saya ingin sangat ke Tanah Suci..saya ingin membantunya membuat surat Rasmi ke Tabung Haji..mungkin kuotanya belum sampai lagi..tapi saya ingin menolong memenuhi hasrat ayah dan ibu saya. Minta sangat Encik dapat membantu….terima kasih…

    1. Wsalam,puan azila boleh rujuk contoh surat rayuan permohonan ke mekah di link ini. . Semoga ia membantu puan azila dan pengunjung yang lain,terima kasih kerana sudi mengunjung .

  19. Hai,Boleh Tolong saya dapat kan link untuk buat proposal tak??
    walaupun kat page ni untuk surt rasmi..jika anda tahu boleh tak kongsi dgn saya

  20. salam…saya nk minta tlg jasa baik abg.sekarang saya ada masaalh tentang psayermohonan kewarganegaraan untuk anak angkat saya yg ber umur 15 thun utk menjadi wargeanegara malaysia nya telah dtolak.saya sendiri adalh rakyat malaysia.mana kala anak angkat saya rakyat indonesia.tetapi saya telah menjaganya sudah 15 thun.permohonan saya di kemeentrian dlm negeri pertama utk menjadi warganegara telah tidak berjaya.jadi skrg saya buntu sgt utk membuat surat rayuan yg bagus supaya permohonan diluluskn.saya berharap abg dapat menolong saya dgn secepat mungkin utk mendapatkn contoh surat itu.sekian terima kasih.

  21. Salam, saya nak minta contoh surat rayuan permohonan pertukaran harta ada tak?
    or apa2 surat yg berkaitan dgn permohonan pertukaran harta..minta share.
    terima kasih atas perhatian..
    tq

    1. wsalam,saudari boleh berkunjung di laman web ini ,saya rase ada kaitan dengan surat yang saudari inginkan,sekian terima kasih kerana berkunjung

  22. Assalamualaikum, boleh ke kita guna contoh surat permohonan di atas kalau hendak merayu ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP)? Sama je ke?

  23. blh tolong carikan surat rayuan untuk memohon jawatan jururawat u29 dlm SPA8 kali ug kedua tak?sblum nie saya pernah menghadiri interview ngan spa tapi tak berjaya.so mereka minta saya tulis surat rayuan supaya saya dpt diterima semula untuk interview kali ke dua.

  24. salam, sy nk mintk tlg kat mana nk dptkan contoh surat rayuan ke PISMP (maktab perguruan).
    sy dh apply online tp tak berjaya. Kementerian suh hantar rayuan.
    Terimakasih.

  25. bole sye thu contoh surat rayuan memohon pngurangan bil air krne ade kbocoran brlku tnpa disedari disbb kn itu sye mahu memohon ryuan

  26. assalamualaikum..saya sedang mencari surat pertukaran kolej ipts ke ipta
    sy dapat kolej poly-tech mara dan telah membayar yuran..saya ingin ke matrikulasi..surat untuk meminta balik duit tersebut..tolong bantu saya. =)

  27. salam…..camne nk buat surat rasmi rayuan ke ipg…temuduga dapat…tpe yg keputusan temuduga xdapat…..klu buleh secepat mungkin…harap2 dapat bantu…wsalam…….

  28. Salam..boleh x bg contoh surat rayuan memohon Sijil Sokongan Luar Negara (SSLN) ? Sebab sya x tau apa y patut saya nyatakn dalam surat tu…

  29. Salam..
    ada tak contoh surat sokongan untuk mohon penempatan guru di tempat sendiri berikutan beberapa masalah yang dihadapi..

    trima kasih..

  30. Assalammualaikum,

    Hi Razlan, saya nak minta tolong sikit boleh? saya nak buat surat rayuan pengurangan bayaran bil air yang terlalu tinggi (tetapi tak reti nak create surat rayuan tu). bilnya menceceh sehingga beratus-ratus sebulan kerana ada kebocoran yang saya pasti.. Terima kasih atas jasa baik anda.

    Terima kasih,
    Liana

  31. encik, boleh tak bantu saya utnuk cari surat rayuan unntuk mendapatkan asrama bagi universiti , saya harap tuan boleh membantu saya , terima kasih

  32. as salam,, bole tolong saya nak buat surat rayuan penangguhan semester untuk kusus pembantu perubatan.. saya dah msok intake julai aritu, tapi ada masalah,, jadi nk buat rayuan untuk masok intake januari,, tolong sya

  33. encik,boleh tak tolong carikan saya contoh2 surat rayuan kemasukan ke universiti…sy da cari tapi tak jumpa2…terima kasih encik.

  34. hai…boleh tolong dptkn contoh surat rayuan rasmi bagi kaedah pembayaran balik secara berkhidmat 10 tahun kontrak dengan kerajaan.Ini bagi pelajar peubatan yang dahulunya mendapat tajaan jpa kemudian mahu membuat pembayaran balik secara kontrak berkhidmat dengan kerajaan selama 10 tahun.Jikalau ada boleh tolong emel kan pada saya.

  35. Hai, boleh tolong dapatkan surat rayuan rasmi untuk menyambungkan kontrak kerja. saya buat kerja kontrak di jabatan kerajaan. Mereka tidak menyambungkan kontrak sebab keputusan spm saya tidak begitu baik. Pegawai saya suruh buat surat rayuan untuk menyambungkan kontrak. saya cari contoh surat tapi tak jumpa.. harap encik boleh tolong. terima kasih..

  36. Assalam..saya nk mintak tolong macam mana nak buat surat rayuan untuk gov..saya penah temuduga untuk jururawat tapi gagal..sekarang ada temuduga terbuka jadi saya harap spa akan calonkan saya semula..macam mana nak buat surat rayuan tu?

  37. salam tuan,
    mintak tolong tuan bagikan contoh surat rayuan pengeluaran akaun 2 KWSP untuk pembayaran balik pinjaman pelajaran.
    TQ

  38. boleh tak dapat contoh surat rayuan ke pejabat imigresen untuk mempercepatkan pemprosesan call visa pekeja asing.

  39. Saya nak kena gantung latihan industri boleh tlg tunjukkan surat rayuan supaya tk digantung ? Saya minta tlg stt sgt terima kasih

  40. salam,,blh tlg sy mcm mne nk buat surat rasmi untuk memohon rmh felda atas alasan terpaksa brulang alik jauh ke tmpat kerja….tlg sy

  41. salam,blh tlg sy mcm mne nk buat surat untuk memohon tempat tinggal kat institut bagi pelajar praktikal atau latihan industri..harap sgt2..tlg ye

  42. hai sy nak buat surat rayuan spa8..interview dah tp x berjaya la.keja dh 6thn kt swasta..nk sgt keja ngn gomen..tolong saya..rayuan untuk job jururawat u29 lantikan tetap..

      1. salam ,razlan ad tak contoh nak buat surat rayuan masuk ke politeknik untuk smbung semester sy yg tertunggak atas sebab telah bertugas di kuala lumpur

  43. Assalamualaikum En Razlan,
    Saya mencari contoh surat untuk memohon pertukaran tempat mengajar buat isteri saya(guru sekolah menengah). Buat masa sekarang Isteri masih lagi dalam cuti tanpa gaji selama 3 tahun (lapor diri Mei 2014) kerana mengikut suami kerja.
    Sekian.

  44. Assalamualaikum tuan,
    Saya mencari contoh surat untuk memohon pengubahan mata pelajaran bagi Program Ijazah Sarjana Muda di UTM dimana saya perlu menghantar surat kepada Timbalan Pengarah UTM.
    Di harap tuan dapat membantu saya.
    sekian, terima kasih.

  45. Selamat pagi.. Ada tak contoh surat rayuan untuk pembatalan persatuan bola. kena penjelelasan persatuan tidak perlu dibatal…. tolong saya.

  46. sekolah menengah kebangsaan sultanah asma menerima pelajar yang mendapat 5A dalam upsr.tapi ada pelajar yang mendapat 4A1B dalam upsr dan mempunyai sijil antarabangsa telah menempatkan dirinya di sekolah tersebut.jika seseoranag pelajar mendapat 4A1B dalam upsr dan mempunyai beberapa sijil kokurikulum dan 2 sijil kebangsaan ,adakah pihak sekolah tersebut akan menerima rayuan?boleh tak tolong bagi contoh surat rayuan yang mempunyai sebab2 untuk ke sekolah tertentu?contohnya, contoh surat rayuan ke sekolah menengah kebangsaan sultanah asma.sekian.:D

  47. salam tuan,
    Mohon jasa baik tuan untuk berkongsi surat rayuan tukar kursus di UM. saya sedang belajar asasi alam bina sem pertama tapi nak tukar asasi sains fizikal. sekian. moga Allah merahmati tuan

  48. salam..boleh sy tau cra menulis Surat rasmi untuk permohonan rayuan atas sebab kesalahan yg dilakukan,Surat rasmi untuk syarikat@kilang.. Tq

  49. assalam. .saya ingin bantuan, mcm mana nk buat surat tentang pemohonan sijil praktikal saya semula kepada politeknik…diatas sebab sijil praktikal saya yang dlu habis rosak kena banjir. . .

  50. assalamualaikum.
    mintak bantuan contoh surat rayuan mohon lanjutan tarikh kena pindah kedai kpd majlis perbandaran klng..

  51. salam..minta tolong bagi contoh surat rayuan permit masuk kdn untuk suami bukan warganegara yg mempunyai anak dimalaysia…..t.kasih harap oleh bantu saya ya

  52. minta bantuan, boleh tolong bagi contoh surat kepada kementerian dalam negeri minta lanjut tempoh kelulusan pekerja asing

  53. Assalamualaikum Tuan , nak minta tolong boleh berikan contoh surat permohonan untuk tukar aliran kelas bagi tingkatan 4 ? harap segera dibalas terima kasih 🙂

  54. salam..boleh dapatkan saya contoh surat permohonan secara rasmi untuk mendapatkan sijil/diploma gantian semula.

  55. Tuan rumah saya suruh saya pindah pada hujung march ni, boleh tak encik bagi contoh surat rayuan untuk saya menyambung menyewa di rumah tuan rumah saya.

  56. Saya hendak mencari surat rayuan untuk mahkamah tinggi melaka supaya kes ditarik balik.Bolehkah encik tolong saya atau dapatkan contoh syrat rayuan.TQ

  57. Assalamualaikum.. Encik,
    boleh tak bantu saya cari kan link untuk surat rasmi duduki semula peperiksaan (reseat paper) dan surat permohonan duduk luar kolej kediaman?

    1. assalamkum sdara,,adkh sdra telah jmpa frmat srat rsmi utk ddki exam smula,,hl ini krna sya pn mngalami bnda yg sma skrang ini

    2. Wsalam ,

      try check di link ini untuk surat rasmi duduki semula peperiksaan (reseat paper) …hxxp://guruselangor.blogspot.com/2013/05/contoh-surat-rasmi-rayuan.html
      dan surat duduk luar kolej ..hxxp://www.scribd.com/doc/46657035/surat-keluar-asrama#scribd

  58. As salam,

    Saya nak mencari contoh surat rasmi pertukaran dari mrsm ke mrsm lain.. terimakasih diucapkan dahulu..

  59. assalamualaikum.sy telah mndapat twrn biasiswa bersyarat. tetapi kos yg sy dpt tidak melayakkan sy medpt biasiswa itu melainkan jika sy menukar kos. boleh x bg contoh surat rayuan penukaran kos? terima kasih..

  60. Assalamua’laikum.. mohon bantuan.. ada tak contoh letter utk peminjam MARA seperti saya yg dlm tempoh utk di balck list memohon rayuan utk membuat pembayaran secara ansuran. Tunggakan ini bukan la disengajakan, tp bersebab dgn keadaan masalah kewangan yg dihadapi oleh keluarga, tambahan pula sy merupakan ibu tunggal dan terpaksa menanggung beban hutang oleh si suami dan nafkah anak yg kini berumur 4 tahun. Mohon penyelesaian dari saudara utk membantu..

    1. Waalaikumsalam,

      kebetulan saya juga pemimjam mara dan telah diblacklist . Apa yang saya buat adalah menelefon pihak mara bahagian kredit,saya rasa cara ini lebih senang berbanding surat menyurat. Pihak mara sebenarnya lebih telus jika puan berhasrat membuat bayaran pinjaman. Kini baki pinjaman saya hampir selesai ,yang penting sekali hubungi pihak mara dan bincang pelan bayaran pinjaman yang puan mampu.

  61. Alhamdulillah dgn pengkhabaran berita yg baik..akan tetapi masalah saya sekarang pihak MARA mmg dah x handle, dieorg kasi agent (lawyer) utk chasing peminjam. buntu seketika.. ni baru selesaikan letter rayuan, esok saya cube fax trus ke bahagian kawalan kredit MARA. Juga telah merangkakan pelan bayaran pinjaman yg saya mampu. Doa’kan utk saya permudahkan segala urusan.. Amat berat menanggungnya..

  62. asalamualaikum….
    mohon bantuan mcm mana nak rangka surat merayu pengiktirafan diploma yg dikeluarkan oleh kolej….
    contoh: sya grad nov 2003,kwn sya grad ogos 2004 disebabkan repid paper…tp diploma sya x diiktiraf n kwn sya diiktiraf….so mcm mana nak draf surat mcm ni….

  63. as salam..nak tanye ada tak surat rayuan selepas kena buang kerja…sebab ini baru first kes saya & selama saya berkerja tidak ada pernah m.c @ absent malah kehadiran tepat pd msa…saya melakukan kesalahan menampar seorang perkerja beliau mefitnah n menuduh saya kerana saya beliau di berhenti kerja & saya menjual bahan terlarang dalam kilang sedangkan saya tidak kenal perkerja ini…saya cuma nk menegakkan perkara yg sbenar semasa kes bicara tp sya tetap di persalahkan malah saya di tamatkan perkhidmatan & beliau boleh brkerja semula…skrg isteri sy baru lpas brsalin ank no 2…boleh bantu saya mcm mna nk bg ayat kukuh utk dpt kerja semula…

    1. Wsalan,

      ada dua pilihan …yang pertama buat surat rayuan kepada majikan anda dengan sebab-sebabnya. Yang kedua buat aduan di pejabat buruh atau cari facebook tenaga kerja kawasan anda dan minta pandangan meraka atau minta penyelesaian….hrap membantu..

  64. Salam,

    Boleh saya dapatkan bantuan untuk contoh Surat Rayuan Lanjutan Tempoh Penyewaan Rumah Pangsa DBKL?

    Terima Kasih.

  65. Assalamualaikum Tuan Razlan,

    Boleh tolong saya dapatkan contoh surat untuk pengurangan bil hospital?
    Terima Kasih atas jasa baik Tuan..

  66. Assalamualaikum.
    Boleh saya dapatkan contoh surat permohonan pentaksiran semula cukai kepada LHDN?
    Terima kasih.

  67. assalamualaikum…sy nk mntx tlg…blh x dptkn contoh surat rayuan pembelian rumah…nk hntar kpada bahagian pegurusan perumahan….

  68. salam, sy dah mati akal sebenarnya buat surat rasmi yg bertajuk “” RAYUAN PERMOHONAN MENERUSKAN PENGAJIAN DARIPADA DI ‘ GAGAL BERHENTIKAN ‘ OLEH PIHAK KOLEJ “”. saya harap sesiapa dapat membantu saya. tq may god bless u :’)

  69. Salam . Sy nk tanya , contoh surat rasmi berserta rayuan utk sewa dewan atau contoh munasabah alasan rayuan ada tak ?

  70. Selamat pagi. saya nak tanya, contoh surat rasmi berserta rayuan untuk masuk gst lambat. sales company kami dapat lambat dan kami decla lambat

  71. Hi..boleh bagi contoh mcm mn mhu buat surat rayuan pengeluaran geran tanah yg d cagar oleh perumahan mesra rkyat utk tujuan ganding nama…pls help me urgent

  72. salam 1 Malaysia

    Tuan Razlan boleh saya dapatkan contoh surat rayuan calon simpanan suruhajaya perkhidmatan pelajaran untuk post pembantu tadbir PTPO.

    Terima Kasih Tuan.

  73. Salam Tuan boleh bantu saya untuk dapatkan contoh surat kiriman rasmi berkenaan kelewatan kehadiran masuk di pejabat sebab menjaga ibu yg terlantar sakit di rumah.

  74. Salam tuan, boleh bantu saya untuk dapatkan contoh surat rayuan untuk sambung bayaran ke AKPK.

    Terima kasih.

  75. Salam Tuan,
    Boleh mohon contoh surat rayuan untuk permohonan rumah PPA1M yang telah siap untuk diduduki tetapi tiada pembeli lagi?

  76. As salam,
    Boleh tolong berikan contoh surat rayuan ke KWSP berkaitan tuntutan rawatan penyakit ayah saya di hospital. Kategori tidak kritikal tetapi penyakit terdapat dalam senarai tuntutan KWSP. Tuntutan atas nama saya memandangkan akaun KWSP atas nama saya. Terima kasih.

  77. SAYA MAHU TULIS SURAT KEPADA , YAYASAN PAHANG TETANG MENGURANGKAN BAYANRAN PINJAMAN ,SEBAB ,SAYA MASIH SUMBUNG SEKOLAH TINGGI DI UMS, KELUARGA SAYA INGIN MAHU BUAT BAYANRAN SEKALI, TAPI ,BOLEH TAK MINTA KURANGKAN 50%,SILA BAGI SURAT CONTON PADA SAYA, TERIMA KASIH

  78. Boleh tolong beri contoh surat untuk permohonan pindahan jam kredit dari kokurikulum ke elektif luar fakulti?

  79. Assalam admin. Boleh bantu saya untuk cari template surat permohonan menukar tarikh ujian speaking muet? Terima kasih admin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.