Contoh Resume Bahasa Melayu

Contoh resume bahasa melayu . Resume merupakan tiket kepada dream job yang anda inginkan,salah satu  faktor yang dikenal pasti dalam pembikinan resume yang menyakinkan penemuduga ialah maklumat yang lengkap dan ringkas ,tanpa data-data yang lengkap dan kurangnya penekanan terhadap kata kunci yang menarik perhatian  penemuduga ,anda pasti bakal berdepan dengan keputusan yang

mengecewakan,namun dimalaysia kita sedar bahawa  penekanan bahasa untuk resume yang menarik adalah sebaiknya didalam bahasa melayu sekiranya anda memohon di sektor awam .

Muat Turun Contoh Resume Bahasa Melayu

Umumnya, bahasa  melayu merupakan bahasa kebangsaan dimalaysia jadi bersetujukah anda jika saya mengatakan lebih baik menyediakan resume dalam bahasa melayu sekiranya ingin memohon sektor kerajaan.

Contoh Resume ini sesuai Bagi jawatan Seperti;

  • Guru sandaran
  • Guru Ganti
  • Jururawat
  • Kerja Kerajaan
  • Juurutera
  • Kerani Am
  • Pembantu Akauntan
  • Pembantu Tadbir
  • Pemandu

Setelah bertahun memohon jawatan disektor kerajaan ,saya sedar antara punca permohonan saya ditolak bukanlah berdasarkan punca resume , tapi berdasarkan pengetahuan pemohon itu sendiri,jadi umumnya ,resume bukanlah punca utama namun berkait banyak faktor lain .

Kesimpulannya ,tujuan saya mengarang ne jauh berbeza dari title entry kali ne ,tetapi saya melebihkan tekanan terhadap penggunaan bahasa melayu dalam resume berbanding bahasa lain,sekian.

Comments

  1. bulan ni dah dapat satu tawaran kerja.
    dokumen kena sedia sekali lagi.
    kerja kerajaan ni kena banyak sabar.
    Ali ridha recently posted..Buaya gigit kereta polisMy Profile

  2. mesti ramai cari ni. sebab tengah cari kerja.
    titan recently posted..Komisen kedua dari BidtrafficMy Profile

  3. budak lepas spm sedang memerhati :)

  4. demand seyh keyword nih… resume aku semua english.. erm nak jugak buat bahasa melayu satu…
    zik recently posted..Incik Ostrich kena saman dengan polis- hah laju bebenorMy Profile

  5. sblum temuduga kena siap sedia segala dokumen..jangan masa tu nak temuduga masa tu gak gelabah ada yg serba kekuragan sudah ar…

  6. Selalu juga apply ngan spa,tapi takde rezeki buat masa ini!!
    Andy recently posted..Simple ResumeMy Profile

  7. decrewz says:

    Ada lin2 tips x bro cemna nak apply gov.. Sekarang gov dibekukan sampai bulan ogos kan.. Nak apply kerajann bukan senang.. Bukan setakat interview, panggilan tuk temuduga pun Jai x pernah dpt lagi…hu3
    decrewz recently posted..Ada Yang Mengamuk Proton Saga FL 16L Executive DijualMy Profile

  8. atyn_poksen says:

    bosan la aply kje kjaan xpnah dpt???ssah ker??dh bpuluh resume di antar tp xder pown…slah resume yg dbuat ke salah pmohonnya….

  9. Syukurlah 1st time try spa8, dapat juga.. huhu.. tp memang info berguna ni.. ^_^

  10. dah berapa kali mintak spa..x pernah panggil pon….putus harapan,,,teruskan hidup dengan apa yang ada nie..

  11. Kena byk doa..Alhamdulillah..Berkat doa ibu bapa..wlaupun org len yg isikan borang SPA tu..tp aku dpt gak kerja.Statistik yg memohon SPA adalah lbh kurang 5 juta org.. yg dapat cume 1o ribu org..Rahmat tuhan….

  12. hrap2 dpt laaa

  13. Norsyaziera says:

    dh berapa kali mohon spa..sabar punya sabar…akhirnya…berjaya juga dipanggil utk interview…hmm..pening lorr..nk wt resume yg mna eh..english ke melayu..adoii..rezeki bersabar…

  14. salam…saya perlukan contoh resume,,,boleh x email saya contoh resume,,,haraf kerjasa anda,,,

  15. sy bru jer dpt twaran interview spa8..keran pentadbiran..berdebar ase nk interview…

  16. nUr Afifah says:

    Resume lengkap bahasa melayu minta kerja kerajaan ada x…

  17. Ad x contoh resume bahsa melayu yang lain

  18. Rahim Maarof says:

    Update la resume bahasa melayu ne

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge