Contoh Resume Bahasa Melayu

Contoh resume bahasa melayu . Resume merupakan tiket kepada dream job yang anda inginkan,salah satu  faktor yang dikenal pasti dalam pembikinan resume yang menyakinkan penemuduga ialah maklumat yang lengkap dan ringkas ,tanpa data-data yang lengkap dan kurangnya penekanan terhadap kata kunci yang menarik perhatian  penemuduga ,anda pasti bakal berdepan dengan keputusan yang

mengecewakan,namun dimalaysia kita sedar bahawa  penekanan bahasa untuk resume yang menarik adalah sebaiknya didalam bahasa melayu sekiranya anda memohon di sektor awam .

Muat Turun Contoh Resume Bahasa Melayu

Umumnya, bahasa  melayu merupakan bahasa kebangsaan dimalaysia jadi bersetujukah anda jika saya mengatakan lebih baik menyediakan resume dalam bahasa melayu sekiranya ingin memohon sektor kerajaan.

Contoh Resume ini sesuai Bagi jawatan Seperti;

 • Guru sandaran
 • Guru Ganti
 • Jururawat
 • Kerja Kerajaan
 • Juurutera
 • Kerani Am
 • Pembantu Akauntan
 • Pembantu Tadbir
 • Pemandu

Setelah bertahun memohon jawatan disektor kerajaan ,saya sedar antara punca permohonan saya ditolak bukanlah berdasarkan punca resume , tapi berdasarkan pengetahuan pemohon itu sendiri,jadi umumnya ,resume bukanlah punca utama namun berkait banyak faktor lain .

Kesimpulannya ,tujuan saya mengarang ne jauh berbeza dari title entry kali ne ,tetapi saya melebihkan tekanan terhadap penggunaan bahasa melayu dalam resume berbanding bahasa lain,sekian.

Comments

 1. says

  sblum temuduga kena siap sedia segala dokumen..jangan masa tu nak temuduga masa tu gak gelabah ada yg serba kekuragan sudah ar…

 2. atyn_poksen says

  bosan la aply kje kjaan xpnah dpt???ssah ker??dh bpuluh resume di antar tp xder pown…slah resume yg dbuat ke salah pmohonnya….

 3. syatzef says

  Kena byk doa..Alhamdulillah..Berkat doa ibu bapa..wlaupun org len yg isikan borang SPA tu..tp aku dpt gak kerja.Statistik yg memohon SPA adalah lbh kurang 5 juta org.. yg dapat cume 1o ribu org..Rahmat tuhan….

 4. Norsyaziera says

  dh berapa kali mohon spa..sabar punya sabar…akhirnya…berjaya juga dipanggil utk interview…hmm..pening lorr..nk wt resume yg mna eh..english ke melayu..adoii..rezeki bersabar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge