Contoh karangan english spm

Walaupun peperiksaan Spm bakal dijalankan pada tempoh terdekat ini,para pelajar masih berkesempatan mengulangkaji pelajaran. Salah satu pelajaran yang saya minati ketika dibangku sekolah dahulu ialah Bahasa Inggeris,namun penguasaan saya terhadap bahasa inggeris kurang memuaskan. Semoga contoh karangan english dibawah membantu sebagai panduan menghadapi peperiksaan.

Loneliness
It’s been too long after my last visit at my grandpa village. I used to live here for 10 years and then i fly to Africa to continue study at oversea,during in 10 years living in that village it leave so many memories that will live forever within my life. My grandpa in not here anymore,he passed away after had heart attack  two years ago,it’s been hard time for me to accept the fact he’s gone forever. I was still in Africa during that time,all i can do for him is pray and  recall all our memories in past.

I have passed and graduated. I am now successful man with excellent life and have good job,still it’s not  enough to fill my empty loneliness. Day by day i felt there are some spot in my life is not complete yet,it’s haunting me and effect my life but no one know about it. Since the silence of loneliness has reached the limits and i have decided to visit my grandpa village to end my miserable situation.

20 years has passed and i am now at my grandpa house,all the memories now merge inside me. I’m getting older now as the time for me right now getting short and the legs are heavy to move around and playing with my only grandson.  Her parent died on car crash,it’s me on he depend now. The life is cruel but we know it’s not our decision to rule things like we want. I gave him all my loved to ensure he won’t feel piece of loneliness losing person we care and loved.

Now he grow much faster than i expected,he looked like me when I’m younger once a time ago. I’m going weaker faster when im trying to wake up,my legs and my body won’t react on my command anymore. Things moving slow for me right now. I am  now realized how my grandpa feel before he died.

Semoga contoh karangan english diatas membantu anda serba sedikit walaupun karangan ini pendek dan kurang kreativiti .

 

Comments

  1. JAHIRATUL AIN says:

    SYA LEMAH DLM MATA PELAJARAN BAHASA ENGLISH……..DAN SY X SEBERAPA PANDAI BUAT KARANGAN BI!!!!!!!!!!

  2. salam .. bila orang ckp BI dgn sya..sya fhm apa dia ckp,,tpi sya x mampu untuk balas dgn ckp Bi blik ..kalau but writing..otak sya lambat btl mau fikir ayat .. ble tolong x ? SPM sdh dekat neeeee :( .

  3. sya lemah bila bwat karangan bi…otak trus kosong n xtw mw bwat pa….

  4. i”m also so weak in english subject.. what we can do to improve my english language..?? can u help me??

  5. kaneamalkavitha says:

    good essay.

  6. sy mmg lmah dlm bi niy,,ad cre x untk sy dpt A+ dlm bi??

    • iffa sofea says:

      pndapat sya cuba untk BI dlm sharian kita cntoh tngk crita yg ad subtitle BI.try baca newspaper or uku BI and try to komunikasi ngn org yg kita rpat untk improve BI kita.

  7. saya suka bi tp saya x bleh nk jwb exam bi bila tngok je soalan tu sy jd kelam kabut..mcm mane nk mahir dlm bahasa inggeris?????

  8. nur ismanieza says:

    noris pun kurang BI ni, ,mcm mne nk tinggkatkan BI eak???teruatama skli pd bhagian esei. .

  9. aqilah zulaikha says:

    sy memg ske bi..kalau krangan tu memg ad lh skit2 idea.tp yg problemnyer,vocab sy low gle…mmg out lh ble sir sy tnye present-past tense ni…tlingkup nk bleh k jwb soaln vocab tu…adoi!!!!!!skit btul kpale….

  10. Nurul Rozlan says:

    good essay…..like it!!!

  11. brother mus says:

    saya teharu bila jawab soalan bahasa inggeris sebab saya x reti nak karang. . .boleh x tolong sya?spm dah dekat. . .harapan sya agar ada yg sudi untuk membantu. .:(. . .sekian.

  12. xcellent essay ! i’m not great at speak but better at writing.

  13. saya pun lemah dalam BI ni.. erm , bagaimana cara untuk mendapat A+ dalam SPM.. ni tahun.. (2013)

  14. i don’t have website.. how can i to improve my essay english ?? if someone talk with me in english, i understand a bit.. so how i can do to good english ?

  15. Danial Azim says:

    SAYA LEMAH DALAM BAHASA INGGERIS TOLONG TULISKAN SATU SURAT RASMI UNTUK SAYA DALAM PEPERIKSAAN SPM ?

  16. Assalamualaikum saya sangat sukakan bi tapi sayang bi saya sangat teruk .Macam mana saya nak perbaiki bi saya?SPM dah nak dekat (2013)

  17. Saya pun x pandai buat karangan terutamanya ketika exam….time exam..tengok soalan terus blank….lebih2 lagi karangan 35o word…please bg tip??

  18. Davilla david says:

    Help do more contoh karangan! Seriously, you hbe to teach me how to answers karangan question! Okay, i love you ;)

  19. nabilah liyana says:

    saya tak berapa pandai nk buat essay in english.setiap kali exam kertas 2 BI saya tengok soalan dan cuba menjawabnya..saya membina ayat dalam bahasa melayu dulu tapi bila nak tukar in english tak tahu so terus blank dan idea yang saya ada tadi dilupakan..kadang kadang saya rasa malu dengan kawan sebab tak tahu BI walaupun kawan saya tu juga tidak berapa pandai BI..please bagi tip macam mana nak mangatasi masalah ni ?

  20. saya sngat meminati subjek Bi ni..tp ble nk jwab exam bi paper 1 yg karangan 350 trus blank n xthu nk tlis ape….cmner erk??

  21. salam,sya sngat minat subjek bi,tapi bi sya teruk klau jwb paper 1(karangan 350) trus blank…bantu sya…SPM dah dekat….

    • husnani hamid says:

      cikgu aku slalu sroh hfal karangan bentuk naratif/cerita mcm ni..apa2 tjuk yg korang suka..nnti bla kluar soalan..pndai2 la ubahsuai la skit pengenalan or pnutup dia..kn sng.!x pyh nk fkir ssh2..hihi

  22. husnani hamid says:

    best karangan ni.!

  23. english sebenarnya senang kalau kita rajin..rajin hafal vocab..rajin membaca..klu da xlehjgak..hafal essay banyak2..pastu ubah sikit2 bagi kena dgan tajuknya..

  24. bru msok form4 jdi kekok sbb kena buat 350 words…

    • Hamzah Azman (fb) says:

      Takpelh baru first time msuk fom 4 , drpd dh form 5 tpi msih blom dpt mrkh ‘A’ lagi ntok b.i.

  25. Hamzah Azman (fb) says:

    Saya tak tahu mcm mne nk buat ayat b.i. saya gramatis dan seronok utk dibaca

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge